West Side Story

West Side Story 1

West Side Story är en av världens kanske mest kända musikaler. Den utspelar sig i området på Manhattan som kallas Upper West Side under 1950-talet, en period då området led av stora problem på grund av ungdomsgäng av olika nationaliteter. Den ursprungliga uppsättningen hade premiär på Broadway 1957, och spelades under 732 föreställningar. Efter det åkte musikalen på turné, varför originaluppsättningen faktiskt har spelats betydligt fler gånger än så. Den nominerades till sex Tony-utmärkelser, bland annat för Bästa musikal, men vann två, för Bästa koreografi och Bästa scenografi. Musikalen sattes även upp i London, där den skulle spelas ännu längre än den gjorde på Broadway. Flera nyuppsättningar har senare gjorts både på Broadway och i West End. West Side Story har också adapterats till en film från 1961, som vann tio Oscarstatyetter, bland annat för Bästa film.

En av anledningarna till att West Side Story är en så populär musikal kan vara att den bygger på en historia som är mycket äldre än från 1950-talet. Historien i West Side Story, om de två ungdomarna från rivaliserande gäng som förälskar sig i varandra, baseras nämligen på William Shakespears klassiska och tidlösa pjäs om Romeo och Julia. Romeo och Julia tillhör som bekant två olika, rivaliserande familjer, familjerna Capulet och Montague. Det som gjorde att West Side Story stod ut från många andra musikaler på sin tid var att slutet i musikalen var lika tragiskt som i pjäsen den hämtat inspiration från. Ett lyckligt slut var vanligare i Hollywood och på Broadway på den tiden.West Side Story 2

Konceptet och koreografin i musikalen stod Jerome Robbins för, som redan under 1940-talet kom på idén att göra en modern tolkning av Romeo och Julia. Till en början hade man tänkt sig att musikalen skulle utspela sig på Manhattans östra sida, och konflikten skulle då ha varit mellan en judisk och en katolsk familj. I samband med att 50-talet gjorde sitt intåg uppstod dock problemen med gängbråken, och Robbins, tillsammans med Leonard Bernstein (som skrivit musiken) och Arthur Laurents (som skrivit manus) började om från början med nya omgivningar för sin musikal. Med West Side Story ville man återföra det lyriska till Broadway. Istället för att berätta och avbilda allt realistiskt, ville man berätta emotionellt. Det gjorde man bland annat genom att låta scenografin förändras mitt under en pågående scen, för att symbolisera hur karaktärernas humör förändrades. Uppenbarligen var deras koncept framgångsrikt, då West Side Story fortfarande sätts upp i nyproduktioner idag.