Kristina från Duvemåla

Kristina från Duvemåla är en musikal skriven av Björn Ulvaeus (libretto) och Benny Andersson (musik), baserad på Vilhelm Mobergs epos Utvandrarna om de småländska bönderna som beger sig till Amerika för att söka ett bättre liv. Musikalen hade premiär 1995, då med numera kända musikalartister som Helen Sjöholm (Kristina), Peter Jöback (Robert), Anders Ekborg (Karl Oskar) och Åsa Berg (Ulrika) i rollerna. Den blev en succé som pågick i fyra år, och bland annat vann Guldmasken för Bästa manliga biroll (Peter Jöback), Bästa kvinnliga biroll (Marianne Mörck, som spelade Fina-Kajsa), Bästa regi (som utfördes av Lars Rudolfsson) och Juryns specialpris (till Björn och Benny). Helen Sjöholm nominerades även till Bästa kvinnliga musikalartist, men vann inte. Nästan 20 år efter att musikalen hade premiär i Sverige sattes den för första gången upp i sin fulla version igen på Svenska Teatern i Helsingfors år 2012. Innan dess hade man gjort försök att sätta upp en engelskspråkig version på Broadway utan framgång, och istället endast visat musikalen i en kortare konsertversion på Carnegie Hall i New York och Royal Albert Hall i London.Helen_Sjöholm

I musikalen får man liksom i Mobergs romansvit följa Kristina, Karl Oskar och deras familj på deras resa till Amerika. Flera andra svenskar följer med dem, bland annat på grund av det religiösa förtryck som rådde i Sverige i mitten av 1800-talet, då den lutherska tron var den enda tillåtna tron.

Även om händelserna i musikalen och i romanerna endast är baserade på historiska händelser, har en verklig person vid namn Kristina existerat och inspirerat Moberg. I en rad böcker av Moberg har man nämligen hittat flera dedikationer till ”Kristina som lånat ut sitt namn till huvudpersonen”. Den verkliga Kristina satt också i publiken när musikalen hade premiär.