Hair

I slutet på 60-talet sattes en stor musikal upp på Broadway i New York City, USA. Det kom att bli en av de mest skandalomsusade musikalerna någonsin, dels på grund av innehållet men även för hur skådespelarna betedde sig. Musikalen Hair utspelar sig just på 60-talet, precis när diskussionen om Vietnamkriget var stor och hippiekulturen växte. I Hair får publiken följa några frisinnade ungdomar som inte vill följa de lagar och regler som är uppsatta åt dem. En ung man är bland annat kallad till armén, men han vill inte ta värvning.

Musiken i Hair

Den amerikansk-kanadensiska kompositören Galt MacDermot har skrivit musiken till Hair. Han har vunnit flera priser för sin musik och är ett stort namn inom branschen. Eftersom historien i Hair var relativt samtida med vad som faktiskt hände i världen kom flera av låtarna att förknippas med de grupper som protesterade mot kriget som USA förde mot Vietnam. På den här tiden började det bli allt mer vanligt att försöka göra sig fri från överheten och istället följa sina egna vägar. Tendenser till detta går bland annat att höra i den mest berömda låten “Aquarius” från Hair. Andrew Lloyd Webers musikal Cats kommer till Sverige 2017 och även i den musikalen är musiken spektakulär.

Sex och nakenhet

I Hair verkar det inte finnas några spärrar för vad man får säga eller göra. Denna berättelse brukar kallas för en rockmusikal med många inslag av sex och droger. Publiken får bland annat höra en låt om olika sexuella aktiviteter som sjungs på ett retsamt sätt och i låten “Hashish” hyllas hallucinogena droger. Kort sagt var det en berättelse om sin tid, eftersom 60-talet på flera sätt var en tid då många människor testade nya saker, även om det var olagligt. Hair hamnade till och med i rätten i New York eftersom alla skådespelarna stod nakna på scenen precis i slutet av musikalen.