Guys and Dolls

Guys and Dolls 2

Guys and Dolls är en musikal av Frank Loesser som hade premiär på Broadway 1950. Den är baserad på två noveller av Damon Runyon, ”The Idyll of miss Sarah Brown” och ”Blood Pressure”. Loesser har också lånat vissa element, som karaktärer och delar av handlingen, från andra böcker och noveller av Runyon, till exempel ”Pick the Winner”.

Under dess premiäruppsättning spelades musikalen i 1200 föreställningar. Den vann en Tony för Bästa musikal, och har sedan dess haft flera nyuppsättningar i både New York och London. Den är en av de mest spelade musikalerna genom tiderna. 1955 gjordes även en filmversion med Marlon Brando och Jean Simmons i huvudrollerna. Till Sverige kom den för första gången 1953. Uppsättningen skedde på Oscarsteatern, med bland andra Nils Bäckström och Ulla Sallert i rollerna. Den har sedan dess satts upp flera gånger även i Sverige. Till exempel skulle musikalen spelas en gång till på Oscarsteatern, denna gång 1997 och med Björn Skifs och Johan Ulveson i några av huvudrollerna.Guys and Dolls 1

Musikalen utspelar sig på Broadway på 1950-talet. Som så många filmer, teaterpjäser och musikaler kretsar historien kring ett kärleksdrama, då en frälsningssoldat vid namn Sarah Brown blir kär i en spelare som kallas Sky Masterson. Gangsters och andra karaktärer från New Yorks undre värld utgör en stor del av rollerna, och det förekommer en rad olika spel i musikalen. I en av de inledande scenerna i första akten står till exempel tre småspelare vid namn Nicely-Nicely Johnson, Benny Southstreet och Rusty Charlie och diskuterar vilken häst som kommer att vinna en kapplöpning. Det förekommer också ett antal vad, som bidrar till att driva handlingen framåt: Nathan slår till exempel vad med Sky om att han inte kan bjuda en tjej som han väljer (vilket visar sig bli Sarah) på middag, och Sky slår vad med Sarah om att han kan få med ett dussin syndare till hennes kyrka. En annan karaktär, Nathan, håller i ett olagligt tärningsspel som arrangeras regelbundet. Det är vid en av dessa tärningsspelsomgångar (som hålls nere i kloakerna) som en av musikalens slutscener utspelar sig, då Sky lyckas samla ihop de tolv syndarna. Idag är spel inte förknippat med olagliga aktiviteter, utan kan ske i fullt dagsljus på din närmaste mataffär eller framför din datorskärm.