Chicago

Chicago 2

Chicago hade premiär som musikal 1975 på Broadway. Den utspelar sig i Chicago på 1920-talet, och baseras på en pjäs med samma namn från 1926. Pjäsen skrevs av en journalist vid namn Maurine Dallas Watkins, och hon baserade i sin tur pjäsen på verkliga kriminalfall hon själv rapporterat om. Det gällde särskilt fallen med Beulah Annan och Belva Gaertner, som anklagades för mord. Pjäsen, och på så vis även musikalen, är en satir över korruption i rättsystemet och över hur man kändisdyrkade kriminella under 1920-talet.

I musikalen möter vi Velma Kelly, som mördat sin man och sin syster för att hon upptäckt dem i säng med varandra, och Roxie Hart, som mördar sin älskare och lurar sin man, Amos, till att ta skulden för mordet. Amos upptäcker dock till slut sanningen, vilket leder till att Roxie arresteras och skickas till Cook County Jail, där merparten av musikalen utspelar sig. Inom fängelset utbryter rivalitet mellan Velma och Roxie, som tävlar om tidningarnas uppmärksamhet. Uppmärksamheten och de sympatier som kommer därav, antar kvinnorna nämligen ska hjälpa dem att vinna en överklagan av deras fall, och försätta dem i frihet. Det lyckas också, men satiren i musikalen blir uppenbar då alla journalister som är samlade vid Roxies rättegång springer ut från scenen så fort de får höra talas om en ny kriminell sensation.Chicago 1

Den ursprungliga uppsättningen spelades på Broadway i 936 föreställningar under två år. Musikalen hade premiär i West End i London 1979, och spelades i 600 föreställningar, för att sedan sättas upp på nytt på Broadway 1996, och sedan igen i West End. Nyuppsättningen på Broadway håller för tillfället rekordet som den längst pågående nyuppsättningen av en musikal någonsin. Chicago är också den show som har spelats näst längst på Broadway över huvud taget; bara Phantom of the Opera har spelats längre.

Koreografen bakom de många dansnumren var Bob Fosse, vars stil har kommit att starkt förknippas med just Chicago. Det var även Fosse som regisserade musikalen. Fred Ebb skrev sångtexterna och John Kander musiken. Musikalen kom för första gången till Sverige 1976, till Norrköpings stadsteater, och det var också den första uppsättningen av musikalen i Europa. Chicago är i högsta grad fortfarande en populär musikal, och så sent som under hösten 2014 gjordes en nyuppsättning av den på Stockholms Stadsteater.