Cabaret

Cabaret sattes upp för första gången som musikal på Broadway 1966. Den baserades då på en pjäs skriven av John Van Druten från 1951, I Am a Camera, som i sin tur baseras på en novell skriven av Christopher Isherwood från 1939, Farväl till Berlin. Novellen är delvis självbiografisk, och handlar om den tid som Isherwood tillbringade i Berlin på 1930-talet, innan nazisterna kom till makten. Också musikalen utspelar sig på samma tid och plats, närmare bestämt 1931, och skildrar hur livet påverkas för karaktärerna i musikalen i takt med att nazisterna stiger till makten.640px-Liza_Minnelli_Cabaret_1972_crop

Musikalen utspelar sig på den ruffiga nattklubben Kit Kat, en plats där allt som är dekadent hyllas. Det som var dekadent på 1930-talet är dock i många fall mer accepterat av samhället idag. Ett sådant exempel är sexleksaker, som man numera kan köpa utan hymmel på svenska apotek. Sex är dock alltid ett laddat ämne, på 1930-talet såväl som idag, så om man vill köpa sexleksaker mer diskret kan man beställa dem online på Lyxigasexleksaker.se.

På Kit Kat jobbar den 19 år gamla cabaretsångerskan Sally Bowles. Hon är något av musikalens protagonist, och musikalens handling cirkulerar framförallt kring hennes förhållande med en ung amerikansk författare som kommer till Berlin, Cliff Bradshaw. Bradshaw bor på ett pensionat som ägs av tyska Fräulein Schneider. En annan del av handlingen är en förälskelse, dömd att sluta olyckligt, mellan Fräulein Schneider och en judisk frukthandlare, Herr Schultz. Många av karaktärerna i musikalen har ändrats dramatiskt från Isherwoods novell: Fräulein Schneider är till exempel antisemitisk i boken, och flera andra karaktärer har lagts till (som den prostituerade Fräulein Kost och nazisten Ernst Ludwig) och tagits bort (till exempel två språkstudenter).

Musiken i musikalen är komponerad av John Kander, och texterna är skrivna av Fred Ebb. Den ursprungliga uppsättningen på Broadway blev en stor framgång, som spelades i tre år och sammanlagt 1 166 föreställningar. År 1967 fick Cabaret en Tony för bästa musikal. Framgången skulle leda till en rad nyuppsättningar världen över, bland annat i London och Sverige. År 1972 spelades det också in en film baserad på musikalen med Liza Minelli i huvudrollen som Sally Bowles. Även filmen blev en rungande succé som kammade hem inte mindre än åtta Oscars: Bästa regi, Bästa kvinnliga huvudroll, Bästa biroll och fem av de tekniska priserna.