A Chorus Line

A Chorus Line är en av de musikaler som har gått till historien för att ha visat flest föreställningar. Den sattes upp på den berömda scenen Broadway i New York under 70-talet och den spelades hela 6 137 gånger där. Detta rekord hölls ända till att musikalen Cats gick om under slutet av 90-talet. Historien i A Chorus Line handlar på sätt och vis om själva Broadway-scenen, eftersom hela musikalen inleds med att några producenter söker dansare till en Broadway-föreställning. Publiken får sedan följa några personers kamp för att komma med i showen.

Ett prisvärt drama

A Chorus Line vann stort erkännande och flera priser under sina verksamma år. Musikalen har kammat hem flera Drama Desk-priser, en handfull Tony:s och till och med ett Pulitzer-pris för bästa drama. Den sattes upp på Oscarsteatern i Stockholm år 1979 och fick många besökare även där. Under 2000-talet sattes den upp igen i Sverige, närmare bestämt på GöteborgsOperan. Vår svenska författare Sara Lidmans debutroman blir musikal under kommande år och förhoppningsvis kommer även den vinna priser. På vissa sätt finns det likheter mellan den romanen och A Chorus Line, eftersom det handlar om röster som i vanliga fall inte kommer till tals.

En fördomsfri berättelse

I A Chorus Line får vi följa några individer som länge har drömt om att bli dansare. När dessa personer gör sina provspelningar blir de ombedda att berätta om sitt förflutna och vad de har varit med om i livet. Publiken får höra historier om svåra familjeförhållanden, jobbiga upplevelser i skolan och utmaningen i att ha en annorlunda sexuell läggning i en värld som har svårt att acceptera när någon avviker. Det märks att alla blir berörda av berättelserna men när dessa personer börjar dansa är alla skillnader utsuddade, då är det bara dansen som räknas. Detta var en stark upplevelse för många som såg musikalen när den gick.